lauantai 21. syyskuuta 2013

Merellisiä alkupalasia

Syksyisissä illanistujaisissa päädyimme helppoon ja hauskannäköiseen merelliseen alkupalayhdistelmään. Luulenpa että ohjeet ovat alunperin Kotiliedestä. Kaviaarileipäsen lahjakaviaari oli siitä hauska, että se oli suomalaisen tuottajan kaviaaria. Kaviaareista en paljoa tiedä, mutta hyvää tämä oli ja oikeihin suihun sulahti.



Viiriäisenmunaa, kaviaaria ja sitruunakreemiä saaristolaisleivällä

16 kpl, 10 min

8 viiriäisen munaa
1,5 dl ranskankermaa
0,75 dl kuohukermaa
1,5 tl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 dl kaviaaria
suolaa
tilliä

Keitä (5 min) ja puolita kypsät viiriäisen munat. Valmista sitruunakreemi. Vaahdota ranskankerma ja kuohokerma. Mausta ripauksella suolaa, sitruunan mehulla ja kuorella.

Vinkki! Me teemme usein saaristolaisleivän Ikean valmisaineksesta. Se on helppoa mutta kohotus ja paisto vie vajaa 2 tuntia aikaa.

Savukalamousse

16 pikkuannosta, 15 min

300g perattua savukalaa (meillä lohta, hyvin toimii kaikki valkoiset kalat)
1 omena
2 dl ranskankermaa
2,5 rkl majoneesia
1 tl sinappia
Mustapippuria

Poista savukalasta ruodot ja hienonna tasaiseksi. Raasta kuorittu omena. Yhdistä kaikki aineet tasaiseksi massaksi. Mausta mustapippurilla.

Lohi-äyriäistartar ohraletulla

16 pikkuannosta, 25 + 30 + 15 min

Tartar
300 g tuoretta lohta (ostamme aina raaat kalat hallista tai varmistamme tarkkaan pyyntipäivän, kalasta muuten näkee tuoreuden hyvin: Tuorekala kiiltää ja tuoksuu raikkaalle, vanha kala näyttää samealta. Tiskillä pyydämme aina ottamaan kalan nahan valmiiksi pois)
200 g pakasteäyriäissekoitusta
2 kypsää avokadoa
2 salottisipulia
3 rkl tuoreen sitruunanmehua
1,5 rkl soijakastiketta
1,5 tl tuoretta inkivääriraastetta
3 tl kalakastiketta
2 tl seesamiöljyä

Ohraletut
2,5 dl maitoa
0,5 dl maustamatonta jugurttia
1 tl hunajaa
1 dl ohrajauhoja
1 dl venhäjauhoja
1 kananmuna
Suolaa ja voita

Leikkaa ruodoton ja nahaton lohi pieniksi (n. 0,5 cm*0,5 cm) kuutioiksi. Silppua äyräiskoitus. Halkaise ja kuori avokado. Pilko avokado tähän tartar-salsahässäkkään vielä alla olevaa avokadovinkkiä "kuoripilkkomistakin" pienemmiksi paloiksi. Silppua salottisipuli pienen pieneksi hakkelukseksi.

Lisää kaikki raaka-aineet lohikuutioiden sekaan. Yhdistä sitruunamehu ja muut aineet keskenään ja sekoita seos kala-äyriäis-sipuliseokseen.

Avokadovinkki! Kiven saa helposti pois heilauttamalla terävän veitsen kiveen kiinni ja kääntämällä veistä.
Avokadovinkki2! Avokadon saa helpoiten kuutioitua suoraan kuoressa viiltämällä veitsellä avokadoon halutunkokoinen ristikko ja kaapimalla avokadon palat lusikalla kuoresta pois.

Ohraletut

Sekoita keskenään maito, jugurtti ja hunaja. Siirrä puolet edellätehdystä nesteseoksesta toiseen kulhoon. Lisää toisen kulhon sekaan keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Kaada loppu nesteseos joukkoon.

Anna kohota 30 min ja paista keskilämmöllä kullanvärisiä pikkulettuja joko lettupannulla tai sitten normaalilla paistinpannulla pienikokoisia (n. 10 cm halkaisijaltaan) letukoita.


2 kommenttia:

  1. Näyttä hyvältä, mutta ei kovin helpolta. Mutta kokeneen kokin näkökulmasta varmaan kuuluu helppoihin ruokiin.

    VastaaPoista
  2. No joo. Ei varmasti yksinkertaisin reitti ystävien ruokasydämiin mutta ohjetta seuraten helposti tehtävissä. Aikaakaan ei vie loputtomiin suhteessa lopputulokseen.

    VastaaPoista