Lammasta ja pistaasitapenadea
6 hlö, 1h1 kg lampaan ulkofilettä
Marinadi
0,5 dl oliiviöljyä ja rypsiöljyä sekaisin
2 valkosipulin kynttä
1 dl tuoreita yrttejä (minttua, persiljaa, basilikaa)
Suolaa
Tapenade
200 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
1 dl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
1 dl tuoreita yrttejä (minttua, persiljaa)
suolaa
Valmista marinadi. Silppua yrtit ja purista valkosipulit. Sekoita öljyjen joukkoon. Rouhi suolaa sekaan. Levitä lampaan päälle ja anna marinoitua jääkaapissa (tai jos meinaat tehdä mahdollisimman pian niin huoneenlämmössä) vähintään 2 tuntia.
Ota lammas huoneenlämpöön riittävän ajoissa jopa 1-2 h ennen valmistamista. Kuumenna pannu kuumaksi, lisää voinokare ja öljyä pannulle ja paista lampaan fileet medium-kypsäksi. Tarkkaa aikaa on melko hankala sanoa, koska se määrittyy lampaan palan koolla ja muodolla. Tarkkaile pintaa ja tunnustele pehmeyttä. Medium-kypsä liha tuntuu vähän joustavalle lihaa painettaessa. Hyvä ohjenuora on myös se, että nestettä alkaa tihkumaan lihasta kun se on medium-kypsaa. Me paistoimme n. 0,5 kg lampaan palasia n. 2-3 minuuttia puoli.
Kääri valmis liha folioon lepäämään, kääräise ympärille vielä puhdas keittiöpyyhe. Anna levätä vähintään 15 minuuttia tai pidempään. Jos kokkaat isommalle joukolle, laita isoimmat ulkofileet odottamaan 55 asteeseen uuniin paistinlämpomittarin kanssa.
Kaada kaikki tapenaden aineet sekoituskulhoon ja sekoita sauvasekoittimella kaikki tahnaksi. Jos tuntuu liian tahmealta, lisää oliiviöljyä. Maista ja lisää vielä suolaa ja yrttejä maun mukaan.
Levitä tapenade levänneen lampaan päälle ennen tarjoilua. Siivuta lampaan fileet n. 1 cm paksuisiksi paloiksi hieman vinossa kulmassa leikaten.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti