Kasvissosekeitto 4:lle
30 min
1 l vettä
1-2 kasvisliemikuutiota
1 rkl öljyä (halutessa 1 tl voita)
1-2 sipulia
1 -2 valkosipulia
800 g kauden kasviksia
2 perunaa
2 dl ruokakermaa (tai kuohukermaa tai soijakermaa tai kookosmaitoa)
Suolaa
Pippuria
Yrttejä
- Silppua sipuli ronskisti. Viipaloi valkosipuli ohuiksi siivuiksi. Pilko kasvikset reiluiksi (n. 3 cm halkaisija) paloiksi.
- Lorauta öljyä kattilan pohjalle. Kuullota sipulit ja valkosipuli kattilassa keskilämmöllä. Lisää kasvikset ja peruna ja ruskista hiukan kattilassa.
- Sekoita kasvisliemikuutio vedenkeittimessä lämmitettyyn veteen. Kaada kasvisliemi kattilaan. Lisää lientä siten, että kaikki kasvikset peittyvät. Keitä kannen alla 15-20 min. Ohitusreitti: Voit myös tehdä ensin kasvisliemen kattilassa ja heittää kaikki sipulit ja kasvikset kiehuvaan liemeen.
- Kokeile, että kasvikset ovat kypsiä. Lisää kerma tai vastaava sekä mausteet. Anna kiehahtaa. Maista ja lisää mausteita maun mukaan.
Hyviä sosekeittoja:
- Sekoitus kaapin juureksia, mausteeksi timjamia tai rosmariinia tai provencalea
- Maa-artisokka, mausteeksi valkopippuria ja muskottipähkinää
- Bataatti, toimii hyvin kookosmaidon ja chilin kanssa
- Purjo-peruna
- Palsternakka, valkopippuria, muskottipähkinää ja kuohukermaa
- Punajuuri, päälle vuohenjuustoa
Hifistelyt:
- Uunissa paahdetut kasvikset - keittämisen sijaan paahda 30 min öljyttyjä ja suolattuja kasviksia 250 asteessa uunin yläosassa.
- Kerman sijasta kookosmaitoa - tällöin mausteiksi sopii chili ja/tai inkivääri
- Vaahdotettu keitto - käytä kuohukermaa ja vaahdota keitto tehosekoittimella.
Päälle:
- Katkarapuja ja smetanaa
- Vuohenjuustoa ja kymäsavustettua poroa kuutioina
Pikalinja:
Säästä 15 min ja osta kaupasta valmista esim. bataattisosetta ja käytä sitä tuoreiden kasvisten keittämisen sijaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti