Isän sämpylät
10 (taikina) +30 (kohottaminen) + 10 (leivonta) + 20 (paisto) min5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
1/2 pakettia kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12 1/2 dl jauhoja (pääosin vehnä, mutta sekaan kannattaa laittaa rouheampiakin jauhoja, leseitä, pähkinän palasia tai kuivattuja hedelmiä) + jauhoja leipomiseen
- Vesi ja maito sekoitetaan ja lämmitetään 42 asteiseksi kuivahiivalle, 37 riittää tuorehiivalle (käytännössä 42-asteinen tuntuu vähän kuumalta sormella kokeiltaessa). Itse teen usein karusti niin, että keitän vedenkeittimellä 80 asteen lämpöistä vettä ja sekoitan siihen kylmän maidon.
- Kaada hiiva monitoimikoneeseen, lisää suola ja hunaja.
- Sekoita ensin n. 1 dl lämmintä vesi-maitoseosta hiivan joukkoon. Hämmentele hetki vaikka haarukalla tai puuhaarukalla siten, että kuivahiiva sekoittuu tasaisesti nesteeseen. Lisää loppu neste.
- Lisää jauhot sekoittaen. Taikinan olisi hyvä olla löysähköä. Ripottele päälle reilusti jauhoja ja laita kohoamaan lämpimaan paikkaan leivontaliinan alle. Anna kohota 30 min.
- Levitä paljon jauhoja leipomisalustalle ja kaada kohonnut taikina siihen. Käärittele kevyesti siitä vapaamuotoinen pötkylä, jonka sitten paloittelet viistosti ja rennosti kolmion muotoisiin palasiin, jotka lätkäiset pellille. Käytä jauhoja rutkasti. Paista sämpylät heti 250 asteisessa uunissa, kuitenkin pelti kerrallaan n. 20 min. Voit myös pyöritellä taikinasta patonkeja. Tällöin jaa taikina neljään yhtä suureen osaan, tee jokaisesta oma pötkönsä, kierrä pötköt sikkuralle kääntämällä molemmista päistä eri suuntiin.
Laita kulhollinen vettä
uunin pohjalle, jolloin
sämpölöiden kuoresta
tulee rapsakampi.
Takuuvarma menekki, vaikka äiti Mummi kaipaisi välillä vähä pienempää yksikkökokoa.
VastaaPoistaEi kyllä ehkä tule teillä tapahtumaan, mutta periaatteessahan taikinan voi puolittaa, jolloin sämpylöitä saa aikaan 6-8.
VastaaPoista