lauantai 21. syyskuuta 2013

Syyspidot isolle poppoolle

Mistä syyskuu onkaan tehty? Sukujuhlista, rapujuhlista, mahtavista säistä, hirveästä määrästä töitä ja arkea, ja omista synttäreistä tietysti. En ole mikään hirmuinen bilejärkkääjä kun piuhat sulkeutuvat päässä kahdentoista jälkeen, mutta illanistujaiset ovat minun heiniäni. Tässä yhtenä lauantaina meillä katettiin pöytä 14 hengelle. Hienovarainen vaateeni juhlien pääkokille on usein, että keittiössä ei saa viettää koko iltaa, koska vieraat ovat tulleet meidän, ei ruokamme (kai) vuoksi.


Tässä siis idea ja ohjeet kolmen ruokalajin menuuseen 14 hengelle, joka ei maksa kuukauden palkkaa, joka valmistuu pääosin ennen vieraidentuloa ja jonka valmistelu vie 5-6 tuntia. Kyllä helpommallakin pääsee kuten edellinen Italian menu, mutta välillä on kiva panostaa. Ei muuta kuin kutsua kehiin! Kuvat voisivat varmasti olla miljoonasti parempia, mutta mikä dinnerikesti se sellainen olisi, jossa vain hifisteltäisiin kuvaamisilla.

Illallismenu 14 hengelle


Punainen alkudrinkki Veneto-henkeen
1 osa kivennäisvettä
2 osaa kuoharia
1 osa katkeroa eli esim. Camparia tai Aperolia










Aloita menu valmistelemalla suklaacharlotta kokonaisuudessaan. Aikaa kakkuun upposi minulta vajaa tunti. Aluksi todella näytti siltä, että tämähän on 15 minuutin juttu, mutta Kuukausiliitteen ohjeista napattu Pepin ohje olikin monimutkainen jopa tällaiselle kakkufiilistelijälle. Kuten kuvasta näkyy kakku ei ole kaunis, mutta ihan helmeän hyvä. Dinnerille voisi valita helpommankin jälkkärin. Siirrä valmis kakku hyytymään jääkaappiin. Tämän voi hyvin tehdä jo edellisiltana.

Laita ohralettutaikina tekeytymään 30 minuutiksi.Valmistele alkupalojen täytteet eli kala-äyriäissalsa ja savukalatahna maustumaan. Tee sitruunamousse. Keitä viiriäisen munat valmiiksi. Paista letut. Me paistettiin letut ihan normipannulla mutta pieninä. 

Tee pistaasitapenade. Muista nostaa lammas lämpiämään reilusti ennen paistamista ja uuniinlaittoa. Meillä puolen kilon lihat hakivat huoneenlämpöä 2 tuntia. Pilko, leikkaa ja kokoa salaatit. Muistuttaisin tässä kohtaa vielä suomalaisten tomaattien maun esiintuomisesta Jamien vinkillä: Pilko tai siivuta tomaatit ja ripottele hiukan suolaa päälle ja laita valumaan ritilikköön.

Muista vaikka tässä välissä itsesi: Lasi viiniä, suihku, naamavärkki ja vaatteet päälle.

Kata pöytä, kokoa alkupalat (meillä luonnolliset ensimmäiset ihanat vieraamme ja sisko pääsivät onnellisesti avustamaan hieman myöhässä olevia isäntiä), laita salaatit tarjoiluastioihin.

Alkupalan syömisen jälkeen valmistele liha: Levitä tapenade ja siivuta. Lisää salaatteihin kastikkeet ja tarjoile. Pääruuan jälkeen laita kakku tarjolle.

Onnistunutta iltaa.

Ja kun kuvista puhutaan, niin lisäsin tuohon omaan suosikkilistaani pari hyvää ruokakuvablogia: Tanskalaisen Line Kleinin -blogin ja Suvi sur le vif -blogin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti