Perusrisoton ohje sienillä
Aika: 40 min1 pieni sipuli (esim. shalotti, muutkin käy)
2 dl risottoriisiä (esim. Arborio)
2 dl valkoviiniä
0,8 l lihalientä
2 dl parmesaania
0,5 l sieniä: Herkkusieniä, kanttarelleja, portobelloja
Öljyä ja voita paistamiseen
Mustapippuria, suolaa ja yrttejä maustamiseen esim. persiljaa
1. Tee lihaliemi valmiiksi eli kuumenna 1 l vettä vedenkeittimessä tai liedellä ja liota siihen 1,5 lihaliemikuutiota. Jätä odottamaan.
2. Pilko ja paista (tai paista nesteet pois) sienet ja pane syrjään odottamaan. Pilko yrtit ja raasta parmensaani valmiiksi.
3. Pilko sipulit pieniksi kuutioksi. Kuullota sipulit tilkassa öljyä ja voita kattilassa.
4. Lisää riisi kattilaan ja kuullota sitä noin 2 minuuttia koko ajan hämmentäen. Pidä lämpo kohdillaan, riisi ei saa ruskistua.
5. Kaada ensin riisin sekaan valkoviini ja anna imeytyä noin puoleen rauhallisesti hämmennellen. Sitten ala lisäämään lihalientä 1-2 dl kerrallaan. Kaada lisää aina kun riisin päällä ei näy enää "irtonaista" vettä. Hommaan menee n. 15-20 min. Tämä on italialaisen hyvän risoton juju.
6. Vikan lihaliemi satsin jälkeen heitä sekaan parmesaani, sienet ja yrtit. Hämmennä hetki. Maista: Riisin koostumuksen kuuluu olla kiinteä muttei rapsakka. Jos riisi on raaka, lisää hiukan nestettä ja anna imeytyä liedellä. Lisää suolaa ja pippuria ja säädä maut kohdilleen.
Ylläolevasta kuvasta näkee, että risoton tulee olla löysää. Namm.
Tarjoile heti.
Tuli tosi hyvvä! Meillä on lihaliemen sijasta kalalientä ja lisukkeena taimenta ja jättikatkaravun pyrstöjä.
VastaaPoistaKuulostaapa hyvälle. Kalaliemi toimii todella kala- ja äyriäistäytteisille risotoille varmasti paremmin. Katkarapurisottoa ja erilaisista simpukoista on tullut usein tehtyä, mutta kalaa ei ollakaan ikinä kokeiltu. Onkin hyvä idea. Pitää itsekin kehitellä.
VastaaPoista