keskiviikko 14. elokuuta 2013

Perusohje: Ihana oikea risotto


Risottoahan on monenlaista ja tunnetuin versio lienee riisi, jauheliha ja herne-maissi-paprika -sekoitus. Ihan kamalaa, kuivaa ja pahaa. Kunnon risottohan on kosteaa ja täynnä makua eikä risottoa saa tehtyä meidän perusriisistä eli pitkäjyväisestä riisistä. Itse käytämme aina Arborio-riisiä (jota saa ainakin meidän lähi S-marketista) ja hifistelijät voivat kurvata Hakaniemen halliin Roinisilta tai sitä vastapäätä olevasta liikkeestä hakemaan ihmeriisejä.

Perusrisoton ohje sienillä

Aika: 40 min


1 pieni sipuli (esim. shalotti, muutkin käy)
2 dl risottoriisiä (esim. Arborio)
2 dl valkoviiniä
0,8 l lihalientä
2 dl parmesaania
0,5 l sieniä: Herkkusieniä, kanttarelleja, portobelloja
Öljyä ja voita paistamiseen 
Mustapippuria, suolaa ja yrttejä maustamiseen esim. persiljaa

1. Tee lihaliemi valmiiksi eli kuumenna 1 l vettä vedenkeittimessä tai liedellä ja liota siihen 1,5 lihaliemikuutiota. Jätä odottamaan.
2. Pilko ja paista (tai paista nesteet pois) sienet ja pane syrjään odottamaan. Pilko yrtit ja raasta parmensaani valmiiksi.
3. Pilko sipulit pieniksi kuutioksi. Kuullota sipulit tilkassa öljyä ja voita kattilassa.
4. Lisää riisi kattilaan ja kuullota sitä noin 2 minuuttia koko ajan hämmentäen. Pidä lämpo kohdillaan, riisi ei saa ruskistua.
5. Kaada ensin riisin sekaan valkoviini ja anna imeytyä noin puoleen rauhallisesti hämmennellen. Sitten ala lisäämään lihalientä 1-2 dl kerrallaan. Kaada lisää aina kun riisin päällä ei näy enää "irtonaista" vettä. Hommaan menee n. 15-20 min. Tämä on italialaisen hyvän risoton juju.
6. Vikan lihaliemi satsin jälkeen heitä sekaan parmesaani, sienet ja yrtit. Hämmennä hetki. Maista: Riisin koostumuksen kuuluu olla kiinteä muttei rapsakka. Jos riisi on raaka, lisää hiukan nestettä ja anna imeytyä liedellä. Lisää suolaa ja pippuria ja säädä maut kohdilleen.

Ylläolevasta kuvasta näkee, että risoton tulee olla löysää. Namm.

Tarjoile heti.


2 kommenttia:

  1. Tuli tosi hyvvä! Meillä on lihaliemen sijasta kalalientä ja lisukkeena taimenta ja jättikatkaravun pyrstöjä.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaapa hyvälle. Kalaliemi toimii todella kala- ja äyriäistäytteisille risotoille varmasti paremmin. Katkarapurisottoa ja erilaisista simpukoista on tullut usein tehtyä, mutta kalaa ei ollakaan ikinä kokeiltu. Onkin hyvä idea. Pitää itsekin kehitellä.

    VastaaPoista