lauantai 17. elokuuta 2013

Ohuen ohut pizzapohja

Pitkän viikon säädön jälkeen ei jaksa tsemppailla kovasti. Ehkä lasillinen viiniä ja jotain kivaa mutta ei ajatuksia vaativaa ruokaa. Eilen meillä oli pizzaperjantai. Välillä on sushiperjantai ja toisinaan taas pihviperjantai.


Antti on vienyt pizzailun tapansa mukaan melko syvällisiin sfääreihin. Ei se monimutkaista ole, mutta meidän pizza on kotonakin pyöreä ja ohuen ohut. Aiemmin pohja tehtiin Jamie Oliverin reseptillä, nyt mennään vähempi hiivaisella sovelluksella. Toinen avain meidän makuiseen kotipizzaan on pizzakivi. Oikeastaan koko pizzainnostuksemme alkoi kun pari vuotta takaperin saimme joululahjaksi kaksi pizzakiveä, joista toinen kyllä sitten palautettiin. Suosittelen lämpimästi vaikka kivi onkin painava turhake, mutta eikös niillä turhakkeilla elämästä tehdäkin vähän mukavampaa?

Aikatauluttamisesta sen verran, että aloita taikinalla. Kun se kohoaa, laita tomaattikastike keittymään ja pilko täytteet.

Kertokaahan onnistuiko tällä reseptillä ohuen ohuet pizzat kotona teilläkin?

Pizzapohjan ohje 

4 pyöreään pizzaan, 15 + 45 min

8 dl hienoja vehnäjauhoja (yleensä meillä on Durum-vehnäjauhoja, eilen käytössä oli Italian tuliaisena hienon hienoja tuplanolla vehnäjauhoja)
3,5 dl lämmintä vettä
2-3 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
1,5 rkl oliiviöljyä

1. Sekoita jauhot, hiiva ja suola.
2. Neste ja oliiviöljy päälle.
3. Vaivaa 10 minuuttia yleiskoneella taikinakoukulla. Olennaista on, että taikinasta tulee kimmoisaa ja se irtoaa yleiskoneen reunoilta. Jos näin ei ole, lisää jauhoja.
4. Anna kohota 30-45 min huoneenlämmössä.

5. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Jos löytyy, laita pizzakivi kuumenemaan uuniin (jos ette omista kiveä, niin laita pelti kuumenemaan uuniin ennakkoon ja siirrä pohja paistumaan leivinpaperin päällä).
6. Kauli pizzat ohuiksi pyöreiksi leivinpaperille, jolla ne on helppo siirtää uuniin pizzakivelle tai uunissa kuumenneelle pellille.

Tomaattikastike

4 hlö, 5 + 30 min

Kunnon loraus oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
1 prk kuorittuja kokonaisia tomaatteja purkista
Suolaa
Basilikaa
Mustapippuria

1. Kunnon loraus oliiviöljyä kattilan pohjalle (käytämme itse 1 l kattilaa)
2. Silppua valkosipulit pieniksi ja kuullota hetki varovaisesti kellastuttamatta niitä.
3. Kaada tomaattipurkki kattilaan ja pilko kauhalla tai lastalla tomaatteja hiukan pienemmiksi.
4. Anna porista hiljalleen 30 min.
5. Mausta suolalla, mustapippurilla ja basilikalla.

Huomaa, että me käytämme tomaattikastikettä melko ohuelti pizzoissa, joten jos tykkäät tomaattisesta pizzasta, tee täyte tuplana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti