sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Lokakuun peruna-sienipiiras

Nyt kun mahtavan syksyn jälkeen alkaa pakastua ja illat pimetä, meillä vaistomaisesti siirrytään tuhdimpiin ruokiin. Syksyn sienisadon piilottaminen jatkuu tänään piirailla (aiemminhan niitä on löytynyt pastasta, risotosta, keitosta ja jopa pinaattiletuista).

Hiukan on muuten elämässä pitänyt vauhtia ja näyttää siltä, että toivomani muutaman viikkopäivityksen tahti ei onnistu jos joku arjen kohta hiukan kompuroi.

Tänään tekaisin suolaisen piirakan ensi viikon kiireitä hellittämään. Tuli muuten hyvää! Rohkaisen teitä kaikkia kokeilemaan piirakoita soveltaen ja jääkaapin/pakastimen vihannesjämiä hyödyntäen. Ainut mikä pitää muistaa on nesteiden pois höyryttäminen ettei piirakasta tule vetistä.


Peruna-sienipiirakka

30+30min, 6 hlö

Pohja
3 dl vehnäjauhoja (tai vaihda puolet ruisjauhoiksi)
ripaus suolaa
150 g kylmää voita
2 rkl vettä

Täyte
5-6 jauhoista perunaa
150 g kesäkurpitsaa
0,5-1 l suppilovahveroita
1 sipuli
20 pinjansiementä
0,5 pakkaus koskenlaskija-juustoa tai vastaavaa


Sidosaine
2 munaa
2 dl ruokakermaa (tai maitoa)
Suolaa
Mustapippuria
hyppysellinen muskotipähkinää
1 tl kurkumaa
1 tl paprikamaustetta
0,5 tl currya

0,5 dl juustoraastetta (emmental tai vastaava)
  1.  Tee pohja tai käytä hyväksi havaittua Sunnuntain peruna-ruispohjaa (kuten minä tänään). Sekoita jauhot, suola ja nokareiksi pilkottu voi monitoimikoneeseen. Sekoita muutama sekunti kunnes taikina on murumaista. Voit myös sekoittaa taikinan veitsen kärjellä murumaiseksi. Älä koske käsin, koska voi pehmenee liikaa. Lisää vesi, sekoita ja lopeta sekoittaminen heti kun taikina alkaa olla klimppi. Laita hetkeksi jääkaappiin lepäämään kelmuun käärittynöä. Kauli pohja leivinpaperin päälle piirakkavuokaan.
  2. Kuori ja laita perunat keittymään suolattuun veteen. Paista suppilovahveroista nesteen pois kuivalla pannulla. Kun pannulla ei ole enää vettä ja höyryä ei nouse, siirrä sienet sivuun. Itse pilkoin nämä sienet pienen pieneksi silpuksi lasten takia. Pese pannu ja ruskista pinjansiemenet.
  3. Silppua sipuli ja kuullota lämpimällä pannulla tikassa rypsiöljyä. Raasta kesäkurpitsa ja heitä kuullottuneiden sipulien joukkoon. Höyrytä hetki, jotta nestepitoisesta kesäkurpitsasta lähtee ylimääräiset nesteet samoin kuin suppiksista. Siirrä sipuli-kesäkurpitsa seos sivuun.
  4. Sekoita sidosaineen ainesosat keskenään haarukalla tai pikkuvispilällä.
  5. Leikkaa hetken jäähtyneet perunat n. 0,5 cm levyisiksi siivuiksi. Levitä pohjan päälle. Levitä suppilovahverot, kesäkurpitsa ja sipuli tasaisesti. Lisää koskenlaskija nokareina ympäri piirakkaa. Levitä pinjansiemenet. Lopuksi kaada sidosaine päälle ja laita juustoraaste.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 30-35 min.


3 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä. Meillä Juniori on toistuvasti pyytänyt sienipiirakkaa, joten täytyypä kokeilla. Ja minä tykkään Etelä-Italian perunapitsoista, niin uskon että peruna piirakassa maistuu minullekin.

    VastaaPoista
  2. Todella kiva blogi, sain pari erinomaista ideaa sinulta, kiitos :)

    VastaaPoista